Här kommer en liten presentation av min Teknikresurs. När vårterminen startade, tog jag över 3 st. klasser i åk.9 i ämnet teknik. Temaarbetet blev konstruktioner. Jag hade bestämt organisationen och delade in eleverna i studiegrupper med 3 elever i varje grupp. Inledningsvis var resursen ganska liten och lättöverskådlig. Tanken var att jag tillsammans med eleverna skulle hjälpas åt att fylla innehållet.
Vi startade upp med ett scenario som har följt hela temaarbetet. Den finns att läsa på broresursen och brobygget. Eleverna kom på många saker som man måste kunna och känna till för att bygga en bro och de överensstämde i stora drag med de mål som står i kursplanen.
Grupperna gjorde gruppbloggar, för att ha en gemensam arbetsyta att lägga in arbetsuppgifter som brolänkar, frågor och svar, ritningar, bilder, filmer mm. De fick även i uppgift att "bevaka" varandras bloggar för att stötta varandra i arbetet.
Materialet hämtades upp och lades in på resursen. Resursen kändes på det viset elevnära.
Några elever tyckte att vi skulle fokusera på konstruktionsarbetet och att de digitala inslagen bara var att slösa bort tid. Några kanske vidhåller det fortfarande, men många lärde sig att se vinster med vårt arbetssätt, där mycket handlar om att visa upp och dela med sig av kunskaper och information.
Brotävlingen blev kronan på verket i temaarbetet och filmerna finns att se på broresursen och brotävlingen.
http://teknik9.weebly.com/index.html
Bravo Hasse! Din resurs börjar anta stabiliteten hos en välbyggd bro. Allt ifrån styrdokument till elevbloggar. Är särskilt förtjust i bilden (tre delar) på bron. Får snacka mer om det här imorrn i vår grupp.
SvaraRaderaHej Hasse! Vilken härlig värmländska dina elever pratar. Har nu studerat din resurs noggrant. Det ska bli kul att opponera på den i morgon. Den är redan väldigt bra,men kanske kan du få något litet tips i morgon, det var ju det du efterlyste i den första screenr.
SvaraRadera